Masa de crăciun

Deși nu s-a așteptat, pentru Riki, Crăciunul a venit mai devreme sub forma unor cârnați și mușchiuleți de porc.

Bine ați venit pe rikiandfriends.ro, singurul site de povești scris de trei căței, un motan și o fată. Fiecare dintre animăluțe are propriul cont pe site pe care își povesteste propriile pățanii. Autorii sunt Ana, cățeii RikiPicioruș și Bobi, precum și motanul Thomas.

Post scris de Riki

Dormeam într-o zi la caldură pe canapeaua din hol, când, o aromă delicioasă a ajuns la miile de celule care detectează mirosul pe nasul meu. M-am trezit imediat și m-am luat după aromă. Nu a trebuit să merg mult, aroma venea din balcon unde bunicul pusese la scurs carnea și cârnații pe care îi pregătise pentru afumat. Bunicul face cei mai buni cârnați din lume și specialități din carne pentru Crăciun.

Pregătește pentru toată familia, pentru Ana și Tony, mătușa mea Luiza și familia ei, unchiul meu Silviu din Italia și familia lui. Desigur, și noi, membrii blănoși ai familiei, primim parte din toate aceste bunătăți. Ca să vă faceți o idee, numai anul acesta bunicul și bunica au pregătit 20 de kilograme de cârnați plus mulți mușchiuleți fragezi și delicioși. Toate acestea erau, așadar, puse la scurs pe balcon, înainte să meargă la afumătoare. Când am văzut bunătățile, m-a pocnit un gând: Cred că aceasta este cea mai bună zi din viața mea!

carne-afumata-aurora

M-am uitat în stânga, m-am uitat în dreapta. Nu venea nimeni. Bunicul era pe pat în camera lui, iar bunica prin vecini. M-am apropiat, așadar, de comoară. Ce miros minunat avea! Cârnații atârnau îmbietori de pe niște scânduri de lemn, valuri, valuri, proaspeți și fragezi. Carnea atârna și ea, legată de scânduri cu niște sfori.

Și, CEL MAI IMPORTANT, toate aceste scânduri din lemn cu bunătăți nu erau așezate foarte sus. Dacă mă ridicam în două lăbuțe, ajungeam la destule bucăți. Bunicul își luase niște măsuri de precauție și ridicase puțin comoara, dar nu destul.

M-am mai uitat o dată în stânga și în dreapta. Liniște. M-am ridicat pe lăbuțele din spate și am apucat cu dinții o bucată de carne. Doamne, ce minunăție! Asta era, într-adevăr, cea mai bună zi din viața mea. Am mestecat cu grijă fiecare bucățică și am plimbat-o prin toată gura să se bucure toate papilele gustative. Am mușcat din ea cât m-au ținut lăbuțele din spate pentru că, v-am spus, bunicul nu o pusese nici chiar foarte jos. Când n-am mai ajuns la restul, m-am mutat la alta, tot pe lăbuțele din spate. Am mușcat-o și pe aceasta și am plimbat-o prin toată gura. Mă cam dureau lăbuțele, dar totul era așa de bun…. Am mușcat și o bucată dintr-un cârnat. Mmmmmm! Doamne, cât de buni i-a făcut și anul acesta. Dar cârnații erau cam sus și trebuia să stau într-o poziție incomodă, așa că am continuat cu bucățile de carne care atârnau ceva mai jos. Am mai mușcat din una și încă una… am mestecat, am plimbat carnea prin toată gura… Burtica mi se umpluse deja, dar parcă nu puteam lăsa acolo atâta bunătate. M-am mai ridicat o dată pe lăbuțele din spate și am mușcat încă o bucată. Ultima. M-am bucurat de ea ca și cum ar fi fost prima.

traditional-food-smoked-sausuages-smokehouse-sausages-meat-hanging-domestic-53247696 (1) copy

M-am lins bine pe bot să nu simtă nimeni mirosul de carne și m-am dus în pat lângă bunicul. După ceva timp am auzit glasul supărat al bunicii.

-Minunată treabă ai făcut, bărbate! Cum de ai atârnat carnea și cârnații atât de jos?

Bunicul și cu mine am sărit din pat. Eu m-am băgat imediat sub pat, nu am așteptat ca bunica să mă întrebe dacă mi-a plăcut. Cu bunica nu e de glumă.

-Riki s-a înfruptat până s-a săturat! Bună treabă! Unde esti, hoțule?

Eu eram deja sub pat și nu spuneam nimic. Bunicul a fugit către comoara din carne.

-Bine că nu erau câinii vagabonzi în apropiere sau pisicile vecinilor! Ar fi fost festinul întregului cartier! A strigat nervoasă bunica în timp ce bunicul încerca să ridice scândurile cu cârnați.

Eu am stat sub pat toată ziua. Am dormit acolo, n-am îndrăznit să ies. Hm… oi fi petrecut ziua sub pat, dar a fost o zi minunată, am avut burta plină cu cel mai bun mușchiulet de porc.

 

 

_DCF6489

Post scris de Riki

Riki este personajul principal al cărții  Aventurile lui Riki, de Ana Maria Florea Harrison, nominalizată la categoria Cea mai bună carte pentru copii la Gala Bun de Tipar-2014, principala competiție literară a industriei românești de carte. 

CUMPĂRĂ AICI Aventurile lui Riki direct de la autoare.

 

One comment on “Masa de crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *