Câinele credincios

Piciorus_Riki&Friends

Picioruș și Bobi și-au găsit meserie de vis. Sunt asistenți de zidar cu salariul în turtă dulce, friptură și cârnați.

Bine ați venit pe rikiandfriends.ro, singurul site de povești scris de trei căței, un motan și o fată. Fiecare dintre animăluțe are propriul cont pe site pe care își povestește propriile pățanii. Autorii sunt Ana, cățeii RikiPicioruș și Bobi, precum și motanul Thomas.

Poveste scrisă de Riki

La București, locuim lângă Cișmigiu, într-o casă care are două apartamente. Noi stăm la primul etaj, iar parterul e în reparații de ceva vreme. După mai multe echipe de muncitori schimbate, de luna trecută, jos lucrează un tânăr înalt, subțire și blond. Îl cheamă Cristi. Bunicului meu nu-i place de el pentru că face zgomot, dar nouă ne place foarte mult.

Bobi din Riki&Friends

Cristi adoră animalele. De când ne-a cunoscut, ne răsfață mereu… Eu nu stau prea mult în curte, dar Picioruș și Bobi s-au mutat practic sub masa de afară, la care stă Cristi când trage o gură de aer. Și-au făcut culcuș acolo, pe o bucată de spumă moale și o pătură roșie. Dar cel mai mult o iubește Cristi pe Maggie, doar că mititica a plecat acum la casa ei… și au rămas numai Picioruș și Bobi care supraveghează lucrările. Sunt plini de praf și de var, dar le place foarte tare să fie asistenți de zidar.

Cristi doarme în apartamentul de jos, ca să câștige timp, iar Maggie dormea cu el. Ana nu voia ca Maggie să doarmă în casă pentru că răutatea asta mică marca mereu teritoriul pe covoare și inclusiv pe pat. Vă închipuiți cât de fericit a fost Tony când a aflat că Maggie făcuse pipi fix pe partea lui de pat? După ce Ana a spălat tot, Maggie a făcut pipi și pe partea ei… și în mai multe locuri. Nici nu vă spun cât a certat-o Tony pe Ana, ca și cum ea ar fi făcut pipi. Așa că Maggie trebuia să doarmă afară și, pentru că plângea dacă rămânea singură, Cristi a luat-o la el… și dormeau amândoi pe salteaua lui, în plin șantier. Dar Maggie era foarte răsfățată, iar Cristi îi dădea mereu bomboane de câine și o ștergea cu șervețele umede dacă era murdară de var.

Câinele de pernă

Acum, toată dragostea acestui tânăr pentru animale se concentrează pe Pici și Bobi, nelipsiți din curte și din apartamentul de jos. Știți, lui Picioruș nu i-a plăcut niciodată în curte. Când ne-am mutat aici, urla atât de tare dacă Ana îl lăsa afară când pleca la serviciu, încât vecinii îi aruncau mâncare crezând că e flămând. Așa că nu l-a mai lăsat… și vara preferă să stea în casă, la aer condiționat. Până acum două săptămâni, Picioruș a fost câine de pernă. Dormea tolănit pe pat, pe canapea sau pe fotoliul din biroul Anei, cu burta în sus și picioarele drepte ca niște grisine, sprijinite tot de perne.

Picioruș

Ei bine, Picioruș stă acum numai afară… nici noaptea nu vrea să vină în casă. Nici el, nici Bobi nu mai vor să doarmă în pat. Preferă să stea afară unde iese Cristi la câte o pauză și le dă, desigur, friptură de pui, iaurt, cârnați și chiar turtă dulce. Sau le aruncă mingea și alte jucării cumpărate de el, pe care Pici și Bobi le rod rapid. Ana nu ne dă prea mult de mâncare de la masă, ca să nu ne îngrășăm, dar Cristi nu respectă regula, iar frații mei mănâncă tot ce mănâncă și el. Și dorm afară.

Ana cea geloasă

-Ai zice că Pici și Bobi au descoperit acum că sunt câini și nu oameni, i-a spus Ana într-o seară lui Tony.

-E mai bine așa, a răspuns acesta.

-Hmmmm… continuă Ana geloasă, mi se pare foarte ciudat. Mergi, te rog, afară, și cheamă-i în casă.

Tony a început să râdă și a ieșit în curte, dar s-a întors fără câini.

-Ana, nu vor să vină, spuse el amuzat.

-Cum nu vor să vină? I-ai chemat?

-I-am chemat… nu vor…

-Trebuia sa-i iei în brațe, spuse Ana nevenindu-i să-și creadă urechilor.

-Dar se ascund, nu pot să-i aduc pur și simplu, răspunse Tony la fel de contrariat.

Ana era din ce în ce mai geloasă pe noul comportament al puilor ei, așa că a decis să meargă ea însăși în curte să-i cheme. Picioruș dormea într-un coșuleț de câine unde nici unul dintre noi nu doarme vreodată. Ana a vut să arunce coșulețul, dar s-a răzgândit când a văzut că motanului Thomas îi place. Bobi dormea în culcușul de sub masă.

-Hai, puii mamei, haideți la mine! le spuse ea. Ce fac copiii mei afară pe întuneric?

Bobi a ieșit din culcuș și s-a lăsat mângâiat. Picioruș s-a făcut că nu o aude.

-Picioroangele mele, ce faci tu afară, ha? Tu, cațelul care doarme la pieptul meu în pat?

Piciorus_Riki&FriendsPici mârâi nemulțumit în sinea lui și răspunse:

-Aștep să iasă Cristi și să-mi dea un picior de pui, aia fac…

Ana nu se lăsă bătută și-l luă pe Pici în brațe, iar cățelul ceru imediat să fie mângâiat pe cap și pe spate. Ana îi mângâia blana plină de praf.

-Picioruș, pai cum rămâne? Dormi aici, afară, în praf? Nu ești tu puiul meu?

Micul impertinent

-Hmmm, mai mângâie-mă și îți spun, răspunse Picioruș. Hai, mai cu viață, Ana… Așa, acolo, pe spate… mai sus. Acum pe cap, pe urechi… și pe spate. Hai, scarpină-mă pe spate, de ce te-ai oprit?

-Haide, Picioruș, mergem în casă, continuă Ana, eu sunt mama ta… Hai în casă…

Picioruș mârâi din nou în sinea lui și spuse:

-Da, vrei să fii în continuare mama mea? Ia deschide frigiderul și mai vedem!

-Picioruș! strigă Ana când auzi grozăvenia.

Știți că Ana înțelege mereu ce zicem.  Se uită fix în ochii lui mici și negri ca niște mărgele și zise:

-Ești impertinent! Ce înseamnă asta? Eu nu vă dau de mâncare de la masă pentru că trebuie să fiți sănătoși. În plus, nu e adevărat că nu vă dau absolut deloc. Știi bine că orice gătesc pentru mine și Tony, voi aveți câte o bucățică. Ce vrei, să-ți dau câte un pui întreg, iar tu să fii atât de gras încât să nu mai poți sta pe picioare? Să se rupă ca niște grisine? Ha?

Picioruș se uită urât la ea și spuse:

-Dar niște turtă dulce de ce nu ne cumperi?

-Gata, Pici, îl opri Ana. Mergem în casă. Te iau în brațe și va trebui să vii. Haide, Bobi, vii și tu. Gata cu mâncatul de recompense și dormitul afară!

Bobi nu discută decizia ei și o urmă pe Ana. Picioruș dormi vreo oră pe canapeaua din sufragerie, după care merse în pat și trase cu lăbuța de mâna Anei ca să-l mângâie. Bobi se aciuă și el la picioarele lui Tony.

-Cine a spus vorba aceea despre câinele credincios nu l-a cunoscut pe Picioruș, trase Ana concluzia mângâindu-și odorul răsfățat.

Piciorus_Riki&FriendsPiciorus_Riki&Friends

 

Post scris de Riki

Riki este personajul principal al cărții  Aventurile lui Riki, de Ana Maria Florea Harrison, nominalizată la categoria Cea mai bună carte pentru copii la Gala Bun de Tipar-2014, principala competiție literară a industriei românești de carte. 

CUMPĂRĂ AICI Aventurile lui Riki direct de la autoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *